Δελτίο Τύπου Growth Forum 2022

Αθήνα 30-9-22

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) με την τιμητική υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία το 9ο Στρατηγικό Συνέδριο “Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2022”, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στην αίθουσα “ΕΡΜΗΣ”, του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

Το Συνέδριο αποτέλεσε πρωτοβουλία συνεργασίας, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του συνόλου των επαγγελματικών κλάδων και των παραγωγικών δομών, προς δημιουργία ενός νέου βιώσιμου-παραγωγικού Μοντέλου Οικονομικής Ανασυγκρότησης. Πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, του Επιμελητηρίου, του Χρηματιστηρίου και της αγοράς, ανέπτυξαν τις ενέργειες και τις προτάσεις τους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ανέφερε ότι το Συνέδριο αποτελεί μια αφορμή να ξαναμπούν στη συζήτηση τα θέματα που αφορούν στην οικονομία και απασχολούν τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Αναφορικά με τις προτάσεις του ΕΕΑ μεταξύ άλλων ανέφερε: την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, τη θέσπιση των 120 δόσεων για το σύνολο του ποσού  των οφειλών.
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=439

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο που το Χρηματιστήριο Αθηνών δύναται να επιτελέσει αναφορικά με την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας. Στην συνέχεια ανέλυσε τα στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως μεταξύ άλλων αναφερθέντων η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητά στην περίοδο της κρίσης, η ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας και το ρεκόρ των αντληθέντων κεφαλαίων το 2021, τις συγκρατημένες απώλειες του γενικού δείκτη το 2022 σχέση με τις διεθνείς αγορές. Κλείνοντας, τόνισε ότι αναγκαία προϋπόθεση είναι «η συστράτευση όλων των εμπλεκομένων και σύμπλευση τους προς το κοινό στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=1262

Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα του Συνεδρίου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις της εποχής, βάζοντας επιγραμματικά τίτλους, όπως: «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αλλά είναι εξαιρετικά υψηλό, η χώρα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία, αλλά δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική θα γίνονται όλο και πιο συσταλτικές, αλλά αγωνιζόμαστε και έχουμε επιτυχία στους στόχους μας». Παράλληλα, τόνισε τη θεώρησή του «ότι τα fundamentals της Ελληνικής Οικονομίας είναι πολύ ισχυρότερα από τις προηγούμενες κρίσεις. Η χώρα είναι πλέον σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει επερχόμενες κρίσεις και κυρίως να αναπτυχθεί αειφορικά και με ισχυρότερους ρυθμούς σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές..χώρες».
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=2086

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας στην απαρχή της ομιλίας του τόνισε ότι «είναι αυταπόδεικτο ότι ο Ελληνικός τουρισμός έχει συμβάλει τα μέγιστα στο επιχειρείν και την Ελληνική οικονομία το παρόν έτος». Αναφερόμενος στο ρόλο και συμβολή του τουρισμού για το 2022 – 2023, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι, «ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας το 25% του ΑΕΠ της χώρας», καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με τις βασικές παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, με τη γεωργική παραγωγή, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τον εμπορικό κόσμο κλπ. Παράλληλα, ανέφερε ότι οκτώ στις δέκα επενδύσεις φέτος, στη χώρα μας, είναι τουριστικές. Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=4519

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα πλούσιο και συγκεκριμένο απολογισμό, στο πεδίο της προσέλκυσης των επενδύσεων». Παραδειγματικά ανέφερε ότι σε μια περίοδο κρίσης διατέθηκαν πάνω από 43 δις ευρώ σε νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις με ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα στήριξης – σε επίπεδο ΑΕΠ – σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν αυξήθηκε κατά 8,3% για το 2021, ενώ κατά 7,8% το πρώτο εξάμηνο του 2022, με κύριους μοχλούς την αναθέρμανση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο Νόμο για την προστασία της εργασίας, στο χρονοδιάγραμμα επέκτασης της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το Συνταξιοδοτικό και το Στεγαστικό.
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=8251

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης – τηλεδιάσκεψη, ανέφερε τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας για το 2022. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η Ελλάδα έχει επιτύχει ένα τριπλό ρεκόρ το 2022, επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων», τονίζοντας ότι το ύψος των επενδύσεων στην Ελλάδα για το τρέχον έτος, αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών και όλο αυτό συμβαίνει εν μέσω πανδημίας και πολέμου. Συνέχισε, αναφέροντας ότι αισθάνεται πολύ υπερήφανος για την επιτυχία, που είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας, όλων των αρμόδιων Υπουργείων και των φορέων της αγοράς. Σε ότι αφορά στις μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών, τόνισε ότι όλες πλέον είναι σε φάση υλοποίησης.
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=12427

Ο κ. Ιωάννης Σμυρλής, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον σύνθετων προκλήσεων παγκόσμια, στο οποίο οι κοινωνίες και οι οικονομίες καλούνται να ανταποκριθούν. Για την Ελλάδα η πρόκληση είναι η επανεκκίνηση και η θωράκιση της οικονομίας της. Όπως δήλωσε «η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις κρίσεις και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε γρήγορα, αποτελεσματικά με ρεαλισμό και σύνεση. Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, όπως έχει αναγνωριστεί εντός και εκτός συνόρων». Αναφέρθηκε στην θετική πορεία των εξαγωγών που το 2021 ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ 40 δις ευρώ, στις άμεσες ξένες επενδύσεις που για το 2021 ανήλθαν σε 5 δις ευρώ, αλλά και στις πολυποίκιλες σχετικές δράσεις που υλοποιεί το αρμόδιο Υπουργείο.
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=11808

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι ενώ οι επενδύσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν μια ισχνή ανάκαμψη, η Ελλάδα σε ένα περιβάλλον αναταραχής και αβεβαιότητας κατάφερε να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τη θετική πορεία των τελευταίων ετών. Σημείωσε δε ότι, το 2021 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά για τις επενδύσεις στη χώρα μας, μετά το 2000. Εντός του πλαισίου αυτού η Περιφέρεια Αττικής διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο συμβολής του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, με ποσοστό 47,7%, ενώ πολλές και σημαντικές επενδύσεις, όπως της Microsoft, πραγματοποιούνται. Παράλληλα, τόνισε ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο 2021-2027 προϋπολογισμού 1.6 δις ευρώ.
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=7308

Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Τομεάρχης Ανάπτυξης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. υπογράμμισε τους σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, αναφέροντας ότι «μας περιμένουν αρκετοί δύσκολοι χειμώνες» και ότι η Ευρώπη είναι ο μεγάλος «χαμένος» των διεθνών εξελίξεων. Σχετικά με τους κινδύνους μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, η χώρα είναι αθωράκιστη και ευάλωτη, η άνοδος του ενεργειακού πληθωρισμού συνεχίζεται ακάθεκτη το 2022 και ότι η εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους έφτασε τα 365 δις ευρώ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή ΔΕΘ, με έξι εθνικές προτεραιότητες.
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=5190

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι, πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο χρόνο είναι ο υψηλός πληθωρισμός, η ακρίβεια, η συρρίκνωση εισοδημάτων για τους πολίτες, τα πληθωριστικά πλεονάσματα για το Δημόσιο και ότι η δικαιολογία ότι σε όλο το δυτικό κόσμο συμβαίνει κάτι ανάλογο δεν ευσταθεί. Αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία του Τουρισμού, αλλά τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται μονοθεματικά στην παροχή υπηρεσιών ή μόνο στον τουρισμό. Όπως δήλωσε «το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες με ένα ισορροπημένο πλαίσιο κινήτρων, αλλά όχι χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Δείτε την ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=6345

Μεταξύ των ομιλητών του Συνεδρίου κατά σειρά συμμετοχής συμμετείχαν:

Ο κ. Fernando Kalligas, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων & Επικοινωνίας της ΔΕΣΦΑ Α.Ε., ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι η εταιρεία μεριμνά και επιχειρεί, προκειμένου να υπάρχει ασφάλεια για την παροχή φυσικού αερίου τον Χειμώνα. Ιδιαίτερη αναφοράς χρήζει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της Εταιρείας για τα επόμενα χρόνια. Ομιλία: https://youtu.be/igbTPrAGS0?t=9587

Ο κ. Χρήστος Μπασδέκης, Head of key Account Commercial Division, της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ σε αυτή την ενεργειακή κρίση, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της Ελληνικής αγοράς και την ανάσχεση του κόστους. Ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=10062

Η κ. Έλενα Ράπτη, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων, της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας Α.Ε., ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται αδιάλειπτα στο χώρο της ενέργειας, εδώ και ενάμιση αιώνα. Παρουσίασε το Smart think την υπηρεσία εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας, που είναι πρωτοποριακή για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ομιλία: https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=11093

Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Γιαννέλος (Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) στα καταληκτικά συμπεράσματα του Συνεδρίου, ανέφερε ότι το Συνέδριο πραγματεύτηκε τη διαμορφωθείσα οικονομική πραγματικότητα και την ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης στην αγορά, με γνώμονα τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ενεργειακή επάρκεια, οδηγώντας σε νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας, ευχαριστώντας τους Ομιλητές και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Δείτε σε video την έναρξη του Συνεδρίου από τον κ. Αλέξανδρο Γιαννέλο https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=383, παρακολουθήστε τα καταληκτικά συμπεράσματα https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=12629.

Συντονιστές κατά σειρά συμμετοχής, με ιδιαίτερη διαχείριση των θεματικών ενοτήτων η κ. Μαρία Σμιλίδου (Δημοσιογράφος, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ TV) και ο κ. Γιώργος Σαραντάκος (Δημοσιογράφος, STAR CHANNEL).

Πληροφορίες:
Link παρακολούθησης της μετάδοσης στο You Tube:https://youtu.be/igb-TPrAGS0?t=359

Το έντυπο με αναλυτικό πρόγραμμα Συνεδρίου σε μορφή PDF θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://growthforum.iea.org.gr/programma