ATHENS INVESTMENT FORUM ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018

athens investment forum 2018 IEA

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Vertical Solutions SA διοργάνωσαν με επιτυχία σε συνεργασία με το Hellenic National Committee of World Energy Council και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, το Στρατηγικό Συνέδριο:

Athens Investment Forum 2018:

Ο Ρόλος των Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Μελλοντική Ανάπτυξη

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018 , στο Ξενοδοχείο King George, στην Αθήνα.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την τιμητική αιγίδα των Υπουργείων Οικονομίας Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Πραγματευόταν τη συμβολή των Ελληνικών Επιχειρήσεων και των ξένων Επενδυτών στο υπό διαμόρφωση, νέο πρότυπο επιχειρηματικότητας, με γνώμονα την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενεργειακή επάρκεια.

Το πρότυπο αυτό του καινοτόμου επιχειρείν βασίζεται σε σύγχρονες υποδομές, σε βιώσιμες πρακτικές και κυρίως σε διαφανείς σχέσεις με την αγορά και την επιχειρηματική κοινότητα.

Κύριο σκοπό αποτελούσαν η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της Πολιτείας, των Περιφερειών και Δήμων δια μέσου των  Επιμελητηρίων για  σχεδιασμό πολιτικών προώθησης της Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας με την ενημέρωση, κινητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των Παραγωγικών Δυνάμεων και των Τοπικών Κοινωνιών, αξιοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές (bestpractices), καινοτόμες επενδυτικές προτάσεις κλπ.

Απευθυνόταν σε όλες τις Ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που εξετάζουν τη δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα καθώς και στην εξεύρεση κεφαλαίων από τραπεζική και εναλλακτική χρηματοδότηση, προσαρμοζόμενες στις νέες χρηματοδοτικές απαιτήσεις των καιρών.

Επιπρόσθετα, στο Συνέδριο έγιναν τοποθετήσεις επίκαιρης θεματολογίας, αναφορικά με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης επιχειρηματικών ευκαιριών και επενδύσεων που καθορίζει τους άξονες βιωσιμότητας και εξωστρεφούς ανάπτυξης των Ελληνικών Επιχειρήσεων, με κύριο στόχο να δώσουν απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα.  Τονίσθηκε η ανάγκη αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελληνικής Οικονομίας σε όλους τους τομείς: πρωτογενείς, κυρίως την γεωργία και τα μεταλλεία, δευτερογενείς δηλαδή την από πολλού αγνοημένη μεταποίηση και τριτογενείς δηλαδή τουρισμό ναυτιλία και λοιπές υπηρεσίες.

Επιδίωξη του Συνεδρίου ήταν η προώθηση της Επιχειρηματικότητας, με δυναμική προαγωγής της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, συγκράτησης των ταλέντων στην χώρα και η δημιουργία προϋποθέσεων υγιούς, χρηματοδότησης για την λειτουργία των επιχειρήσεων και την υψηλή απόδοση των επενδύσεων.

Μέλη της Κυβέρνησης, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, επενδυτές διεθνούς κύρους,  διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκοί καθώς και μέλη Ενώσεων Βιομηχανιών και Επιμελητηρίων, παρουσίασαν προτάσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων, επενδυτικές στρατηγικές με εφαρμογή σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και τρόπους σύγχρονου επιχειρείν με προσανατολισμό αναπτυξιακής προοπτικής.

Η θεματολογία περιλάμβανε:

Α) Την Διεθνή Εμπειρία και Συμβολή

  • Τον προσδιορισμό της γεωπολιτικής διάστασης και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Ελληνικής οικονομίας.
  • Την αξιοποίηση των υποδομών, (λιμάνια, αεροδρόμια), του ορυκτού και υδάτινου πλούτου της Ελλάδος.
  • Την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε υποδομές υψηλού ποιοτικού, τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Τη μελέτη των σημαντικότερων συντελεστών ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας, Ναυτιλία, Βιομηχανία, Ενέργεια, Μεταφορές, Τουρισμός.
  • Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων για ανάπτυξη της περιφέρειας.
  • Τις Τεχνολογίες επικοινωνίας ως μοχλό αναπτυξιακής προοπτικής.
  • Τη συμβολή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στη προσέλκυση και διατήρηση μακροχρονίων σχέσεων ξένων επενδυτών με τις εισηγμένες εταιρείες.

Β) Την Ελληνική Ανάπτυξη

  • Την ανάδειξη του ρόλου άμεσων επενδύσεων ως κεντρικού μοχλού της ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας τόσο μέσω της άντλησης εγχώριων κεφαλαίων όσο και μέσω της εξεύρεσης κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές
  • Την επίτευξη ανάπτυξης, εντός του υπάρχοντος οικονομικού πλαισίου και των δυνατοτήτων, συγκεκριμένων κλάδων (π.χ. ενέργειας: ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες, ΑΠΕ). Τις επενδύσεις σε υποδομές ως βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.
  • Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητάς τους, με κυρίαρχο τον εξωστρεφή προσανατολισμό και την επιλογή καινοτόμου εξειδίκευσης (φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες μεταλλουργικών προϊόντων, κλωστοϋφαντουργίες, βιομηχανίες τροφίμων, εταιρείες παροχής υπηρεσιών κ.α.)
  • Την καινοτομία & την επιχειρηματικότητα ως συνδυαστικούς παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Τη σημασία της χρηματοδότησης της βιομηχανίας μέσω των τραπεζών, των ξένων Founds και του χρηματιστηρίου.

Γ) Τον ρόλο των Θεσμικών Οργάνων και τις απορρέουσες Μεταρρυθμίσεις

  • Τη θεσμική μεταρρύθμιση, το επενδυτικό πλαίσιο, τον ρόλο των Τραπεζών ως ακρογωνιαίου λίθου ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης και ενίσχυσης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ελληνικών εταιρειών, στη διεκδίκηση μεγάλων έργων, στο εξωτερικό.
  • Το κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο, σε σχέση με τον διεθνή-παγκόσμιο ανταγωνισμό και τις μελλοντικές επενδυτικές προκλήσεις.

Κύριο στόχο του Συνεδρίου αποτελούσαν:

  • Η παρουσίαση προτάσεων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων.
  • Η διαμόρφωση επενδυτικών στρατηγικών, με καθολική εφαρμογή στην Οικονομία.
  • Η ανάδειξη της Οικονομικής, Πολιτικής και γαιωστρατηγικής ενδυνάμωσης της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Απώτερο σκοπό αποτελούσε η αποτύπωση, εκ μέρους των συμμετεχόντων, των βέλτιστων πρακτικών και δραστηριοτήτων εντός του πλαισίου της Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς και η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ελληνικής Οικονομίας.

Η Διοργάνωση απευθυνόταν σε εκπροσώπους Αρχών, Φορέων, Ενώσεων και Επιμελητηρίων, σε στελέχη του Χρηματοπιστωτικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε εκπροσώπους της Ελληνικής Βιομηχανίας και Εμπορίου, σε ανώτατα στελέχη Οργανισμών του Δημόσιου και εταιρειών του Ιδιωτικού τομέα, σε διπλωμάτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και χωρών στις οποίες υπάρχει Επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον από και για την Ελλάδα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση προς τιμήν των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των εκπροσώπων των πολιτικών χώρων, των χορηγών, των ομιλητών και των εκλεκτών προσκεκλημένων.

Site Συνεδρίου