ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (12/12/2017)

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (IEA) και η Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΕΜηΠΕΕ) διοργάνωσαν με επιτυχία σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το στρατηγικό Συνέδριο:

«Σύγχρονο Αστικό Περιβάλλον

– Ψηφιακός μετασχηματισμός & Έξυπνα Συστήματα Διαχείρισης»

που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στο King George Hotel, στην Αθήνα.

Το Συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η Τοπική και Περιφερειακή ανάπτυξη αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες ενίσχυσης της προοπτικής των χωρών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Η δημιουργία ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου με συγκριτικά, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, προϋποθέτει την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των τοπικών κοινωνιών και των Αρχών της Τοπικής & Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Στην εποχή της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, τόσο στον τομέα των υποδομών όσο και στην επεξεργασία πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων, του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things), της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και των Συστημάτων που Μαθαίνουν (Cognitive), το «άστυ» μετασχηματίζεται και ψηφιοποιείται.

Στόχος

Στόχος του συνεδρίου υπήρξε η αποτύπωση του υφιστάμενου στην Ελλάδα αστικού τοπίου, η σκιαγράφηση των τάσεων και των προκλήσεων του σήμερα και του άμεσου μέλλοντος, η ανάδειξη των  εντόπιων-βέλτιστων στρατηγικών αστικής ανάπτυξης και η προώθηση  πρακτικών έξυπνης διαχείρισης.

Φιλοδόξησε να αποτελέσει εφαλτήριο για διάλογο αναφορικά με τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Περιφέρεια και την ανάπτυξη των αστικών υποδομών, με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργικότητας των πόλεων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Επιπλέον εστίασε στον ειδικό ρόλο των Δήμων για να εμφυσήσουν στον πολίτη τις βασικές αξίες μιας σύγχρονης ελληνικής «έξυπνης και κυκλικής αξιολόγησης» όπου ακόμα και τα απόβλητα θα αντιμετωπίζονται ως προϊόντα με χρησιμότητα και αξία ενώ θα επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας μέσω διασύνδεσης και αυτοματισμών.

Το Συνέδριο ανέδειξε τον σημαίνοντα ρόλο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του αστικού περιβάλλοντος.