Προφίλ

Fondation Gabriel Péri

depute Gabriel PériTo Ίδρυμα Gabriel Péri, (Fondation Gabriel Péri) πήρε το όνομα του προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη μιας σημαντικής μορφής της Γαλλικής Αντίστασης κατά της Ναζιστικής κατοχής και μιας πολιτικής προσωπικότητας, του Gabriel Péri (1902-1941). Ο Gabriel Péri συνελήφθη για την αντιστασιακή του δράση και εκτελέστηκε από τους Ναζί στο κάστρο του Mont-Valerien στις 15 Δεκεμβρίου 1941.

Ο Gabriel Péri ήταν δημοσιογράφος, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών ειδήσεων της εφημερίδας L’Humanité. Διετέλεσε βουλευτής και μέλος της Κ.Ε του PCF (Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας) και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την περίοδο της Κυβέρνησης του «Λαϊκού Μετώπου» με Πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ.

Το Ίδρυμα Gabriel Péri, ιδρύθηκε το 2004. Είναι αναγνωρισμένο από το Γαλλικό Κράτος ως Κοινωφελές ίδρυμα με πολιτικό προσανατολισμό. Πρόκειται για ένα Think Tank με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια εμβέλεια.

Στις δραστηριότητες και τους σκοπούς του Ιδρύματος, είναι η διοργάνωση συνεδρίων επιστημονικού και ερευνητικού χαρακτήρα, σεμιναρίων κ.ά. πρωτίστως για κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Σημαντικό μέρος της δραστηριότητας του Ιδρύματος, αφορά στην μελέτη και στην έρευνα της ιστορίας του εργατικού κινήματος.

Πληροφορίες: www.gabrielperi.fr

 

Όμιλος «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη»

Ο Όμιλος «Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη» (εν Ελλάδι φίλοι της Fondation Gabriel Péri) συγκροτήθηκε πρόσφατα και διευρύνεται συνεχώς με εξειδικευμένους επιστήμονες, καθηγητές και καταξιωμένες προσωπικότητες στην Ελληνική Κοινωνία.

Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την Fondation Gabriel Péri και πλέον ξεκινούν στην Ελλάδα κοινές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες (ημερίδες , συνέδρια κ.ά.).