Ομιλητές Συνεδρίου “Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων”

Βιογραφικό Μιχάλη Βακαλούλη

mixalis_vakaloulis_170_230Ο Μιχάλης Βακαλούλης διδάσκει πολιτική θεωρία, μεθοδολογία και κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Είναι πτυχιούχος οικονομίας, πολιτικής επιστήμης και διδάκτορας φιλοσοφίας.

Οι τελευταίες του έρευνες αφορούν προβλήματα των κοινωνικών κινημάτων και των μορφών πολιτικοποίησης της νεολαίας στις νέες εργασιακές συνθήκες.

Είναι επίσης ειδικευμένος σε θέματα επαγγελματικών σχέσεων στο χώρο της ενέργειας.

Έχει δημοσιεύσει, μόνος ή σε συνεργασία, δεκάδες εργασίες και συλλογικούς τόμους, μεταξύ των οποίων: Le Capitalisme post-moderne, Paris, PUF, 2001; Le droit à l’énergie, Syllepse, Paris, 2004; Le syndicalisme d’expérimentation, PUF, Paris, 2007, Précarisés pas démotivés, Les Editions de l’Atelier, Paris, 2013, Le comité d’entreprise de demain, Editions de l’Atelier, Paris, 2015.

Ειναι μέλος της σύνταξης του περιοδικού Actuel Marx και επιστημονικός συνεργάτης της Fondation Gabriel Péri. Μελέτες του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Προσωπική ιστοσελίδα: http://vakaloulis.wordpress. com

Βιογραφικό Κώστα Βεργόπουλου

vergopoulos_170Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο VIII Πανεπιστήμιο Παρισιού και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Διεθνής εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και διδάσκονται σε δέκα γλώσσες.

 

Βιογραφικό Αλφόνσου Βιτάλη

alfonsos_vitalis_170Ο Αλφόνσος Βιτάλης, είναι δημοσιογράφος (μέλος της ΕΣΗΕΑ). Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στο Παρίσι, όπου έλαβε το πτυχίο της École des Hautes Études en Sciences Sociales de Paris/ E.H.ES.S (Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Παρισιού) και το πτυχίο του Université Catholique de Paris. Έλαβε στη συνέχεια μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) στην Πολιτική Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Paris VIII.

Από το 1990 ασχολείται επαγγελματικά με την δημοσιογραφία και για την διαδρομή του αυτή τιμήθηκε και με το Βραβείο του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου. Α. Μπότση, το 2007.

Ασχολείται με το Πολιτικό και Διπλωματικό ρεπορτάζ και έχει εργαστεί σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (επί χρόνια συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κ.ά.). Είναι πολιτικός συντάκτης της ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί και έχει κάνει δημοσιεύσεις σε γνωστές – επιστημονικού χαρακτήρα Επιθεωρήσεις κυρίως Γαλλικές- όπως στο «DEBAT», το «PROJET» κ.α.

Βιογραφικό Κώστα Μελά

kostas_melas_170_210Ο Κώστας Ι. Μελάς είναι διδάκτορας (Ph.D) του τμήματος Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα Διεθνή Νομισματικά.

Έχει διδάξει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά τα μαθήματα “Νομισματική Θεωρία και Πολιτική”, “Θεωρία Οικονομικής Πολιτικής”, “Παγκοσμιοποίηση και Διεθνής Ανταγωνισμός” και “Ειδικά Θέματα Μακροοικονομίας” (1997-2009).

Επίσης  στο Μεταπτυχιακό του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου τα μαθήματα “Παγκοσμιοποίηση της Οικονομίας” και “Διεθνής Χρηματοοικονομική” (2001-2012). Εργάσθηκε, παράλληλα στον Τραπεζικό τομέα.

Είναι συγγραφέας 16 βιβλίων και έχει δημοσιεύσει  μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό βιβλίων. Το τελευταίο του βιβλίο είναι, Το ανυπόφορο βουητό του κενού: όψεις της μετανεωτερικότητας στην ελληνική κοινωνία. Εκδόσεις Αγγελάκη , Ιανουάριος 2017.

 

Βιογραφικό Michel Maso

Michel_Maso_170Ο Michel Maso είναι ιστορικός.

Διευθυντής της Fondation Gabriel Péri (Ίδρυμα Gabriel Péri).

 

 

 

 

Βιογραφικό Κωστή Μελαχροινού

k_melaxroinos_2Οικονομολόγος. Πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπουδές στο Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών, Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Μεσογειακού Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας του Montpelier (I.A.A.M) στη Γαλλία, με ειδίκευση στην περιφερειακή ανάπτυξη.