ΣΥΝΕΔΡΙΟ: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (31/10/2011)

Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη

Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη: Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα.

Κυβέρνηση, φορείς και επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν για το μέλλον και τις προκλήσεις της ελληνικής αγοράς ενέργειας, για τις ΑΠΕ και για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Μια σημαντική αναπτυξιακή πρόκληση για τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία αποτελεί ο κλάδος της Ενέργειας και η Αειφόρος Ανάπτυξη, καθώς οι επενδύσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομία της χώρας σε επίπεδο εσόδων, αλλά και θέσεων εργασίας και επιπλέον εξασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν κοινή διαπίστωση όλων των ομιλητών του συνεδρίου «Επενδύσεις στην Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη», που διοργανώθηκε στις 31 Οκτωβρίου στην Αθήνα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης και την Boussias Communications.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αλέξανδρος Γιαννέλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει ένα συνέδριο για την Ενέργεια και την Αειφόρο Ανάπτυξη στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία για την ελληνική οικονομία και παρουσίασε τους στόχους του ΙΕΑ.

Στην συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο ανέφερε ότι προχωρούν οι αλλαγές στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ όσον αφορά στις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός ενεργειακής πολιτικής και θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την πρόσβαση στους λιγνίτες χωρίς διακρίσεις, είτε με την πώληση μονάδων, είτε με την ανταλλαγή ισχύος, είτε μέσω της δημιουργίας μίας ««μικρής ΔΕΗ», είτε με ένα συνδυασμό όλων των παραπάνω λύσεων. Σχετικά με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, του ΔΕΣΦΑ της ΔΕΠΑ και της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ διασαφήνισε ότι θα έχει προχωρήσει έως το 2012.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης επεσήμανε τη σημασία της προώθησης των ρυθμίσεων που μειώνουν περαιτέρω τη γραφειοκρατία και ανέφερε ότι αναμένεται να ανακοινωθεί η πρωτοβουλία «Φιλική Ελλάδα», που έχει αυτό το στόχο. Σχετικά με τις επενδύσεις στην ενέργεια, σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ σε ό,τι αφορά στις περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Το 20 με 30% των εθνικών αναγκών σε πετρέλαιο για τα επόμενα 30 χρόνια μπορεί να καλυφθεί από τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Αυτό υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για το ζήτημα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ανέφερε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εξαγγελία στρατηγικών ξένων επενδύσεων, όπως το «Ήλιος», αλλά η επωφελής αξιοποίησή τους και στη λογική αυτή δεν αρκούν απλά τα έσοδα από την παραχώρηση εκτάσεων δημόσιας γης για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στο θέμα της ανάπτυξης ενεργειακών επενδύσεων και έκανε αναφορά στην εριστική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο λόγω της προώθησης των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσιο οικόπεδο δικαιοδοσίας της.

Ο Arye Mekel, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ήταν παράδοξο το γεγονός ότι η Ελλάδα αναγνώρισε το Ισραήλ μόλις το 1990. Είναι περισσότερα αυτά που συνδέουν τις δύο χώρες παρά αυτά που τις χωρίζουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η πρώτη γλώσσα στην οποία μεταφράστηκε η Παλαιά Διαθήκη ήταν η ελληνική. Κλείνοντας το χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι ο κλάδος της ενέργειας δίνει δυνατότητες για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε πως με την πολιτική που ακολουθείται χάνονται επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και η χώρα μας στερείται σημαντικά οφέλη για την ενεργειακή της επάρκεια, για την οικονομία, για το περιβάλλον και για την απασχόληση, ενώ οι επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία» όπως είπε έχουν πέσει θύμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

Το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ για την επόμενη δεκαετία ανέπτυξε η Ράνια Αικατερινάρη, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ. Στο σχεδιασμό αυτό περιλαμβάνονται επενδύσεις για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων και των κρίσιμων επενδύσεων στις διασυνδέσεις.

Για το άνοιγμα του λεγόμενου «Νοτίου Διαδρόμου», καθώς και για τις επενδύσεις στην Ελλάδα μίλησε ο Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Α.Ε. Ο κ. Σαχίνης ανέλυσε τους στρατηγικούς στόχους της ΔΕΠΑ.

Το Επενδυτικό Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ στο νέο περιβάλλον της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα ανέπτυξε στην ομιλία του ο Γιώργος Παπαρσένος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΣΦΑ. Ο κ. Παπαρσένος δήλωσε ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται η δραστηριοποίηση και άλλων νέων χρηστών στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου, ενώ θα πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις στο σύστημα το οποίο επεκτείνεται και αναβαθμίζεται.

Την άποψη των διεθνών επενδυτών στον κλάδο Ενέργειας ανέπτυξε η Lynn You, General Manager, Tianwei China Group, ενός από τους μεγαλύτερους κινεζικούς ομίλους που δραστηριοποιείται και στο χώρο της Ενέργειας. H κυρία Υou παρουσίασε το προφίλ του ομίλου, καθώς και τις επενδυτικές του κινήσεις στην Κίνα και διεθνώς.

Για την απελευθέρωση της αγοράς Φυσικού Αερίου και τις δυνατότητες ανάπτυξης μίλησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, M&M GAS CO. Ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι οι διαθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου βρίσκονται καθ’ οδόν, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργά προωθεί την απελευθέρωση της αγοράς.

Στα προβλήματα των επενδυτών ΑΠΕ αναφέρθηκε ο Ντίνος Μπενρουμπή, Εντεταλμένος Σύμβουλος – Γενικός Διευθυντής της Protergia.

Στην Ενότητα 2 συζητήθηκε το κομβικό ζήτημα της χρηματοδότησης και απομείωσης κινδύνων, το οποίο απασχολεί τους επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ. Οι ομιλητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ενέργειας, το οποίο κάνει δυσχερή τον εντοπισμό των επενδυτικών ευκαιριών για την παραγωγή ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

Στην Ενότητα 3, με τίτλο «Οι εξελίξεις και οι τάσεις της τεχνολογίας στην Ενέργεια και η συμβολή τους στην Αειφόρο Ανάπτυξη», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων: Οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν και την ελληνική αγορά, η πράσινη ανάπτυξη και το μέλλον του λιγνίτη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας τεχνολογίας υπόγειας αεριοποίησης του άνθρακα και πώς η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από αυτή, ο νέος ρόλος του ΔΕΣΜΗΕ στο πλαίσιο του νέου νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το πρόγραμμα «Ήλιος», οι παρούσες τιμές πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ σε σχέση με το πραγματικό κόστος παραγωγής αλλά και η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών.

./.